«Το μάτι δεν ανοίγει αν δεν πιω την πρώτη γουλιά καφέ!».
«Εγώ στον καφέ είμαι μερακλής!».
Ο καφές στο χέρι κυμαίνεται σήμερα από 1,90 έως 2,70 ευρώ, σε συνάρτηση με την ποιότητα, τη μάρκα, την περιοχή και το υποκατάστημα Και αυτές είναι μόνο λίγες από τις φράσεις που ακούμε – και λέμε – καθημερινά, στη δουλειά, στον δρόμο, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στην καφετέρια.
Αναμφίβολα, ο καφές για τον μέσο Ελληνα δεν είναι απλά μία «συνήθεια».
Για την πλειοψηφία αποτελεί ιεροτελεστία, ανάγκη, απόλαυση, τρόπος ζωής.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Την ώρα, όμως, που οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ έχουν καταλήξει να είναι πολύ παραπάνω από ένα ακόμα προϊόν στο ράφι, η ραγδαία αύξηση της τιμής του έχει γίνει αισθητή σε όλες τις εκφάνσεις του, τείνοντας να τον καταστήσει είδος πολυτελείας.
Από το ράφι του σούπερ μάρκετ – όπου η αύξηση τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, είχε φτάσει το 19,8% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – μέχρι το καφεκοπτείο της γειτονιάς, την take away καφετέρια, αλλά και το τραπέζι, οι τιμές αυξάνονται διαρκώς.
Αποτέλεσμα; Η άλλοτε προσιτή απόλαυση, ενός – ή και παραπάνω – καφέδων τη μέρα, να γίνεται ένα υπολογίσιμο έξοδο.
Στο ρεπορτάζ μας για την τιμή του καφέ και τις προτιμήσεις – συνήθειες όσων τον καταναλώνουν, επιχειρήθηκε σύγκριση τιμών στο ράφι, στο χέρι αλλά και στον σερβιριζόμενο καφέ, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η μέση αύξηση την τελευταία πενταετία αγγίζει ακόμα και το 50%.
Πόσο μας επηρεάζει αυτό; Πόσοι σκέφτονται να τον περιορίσουν ή να τον κόψουν και πόσοι παραμένουν σταθεροί στην αγαπημένη τους συνήθεια;googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Στο χέρι ή στο τραπέζι; Σήμερα στην Αττική, ο καφές στο χέρι κυμαίνεται σήμερα από 1,90 έως 2,70 ευρώ, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τη μάρκα, την περιοχή και το υποκατάστημα εστίασης.
Την ίδια στιγμή, ο καφές που σερβίρεται στο τραπέζι ...